WHATSAPP İLETİŞİM

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ


Estetik diş hekimliği, daha düzgün dişler ve daha güzel ve beyaz bir gülüşe sahip olmak için yapılan diş hekimliği uygulamalarıdır. Eskiden Diş Hekimliği denilince sorunlu dişe yapılan kısıtlı sayıda tedaviler ve diş çekimi akla gelirdi. Günümüz diş hekimliğinde gelişen teknolojiyle birlikte kullanıma giren ve geliştirilen malzemeler ve yeni tekniklerle, artan estetik beklentiler karşılanabilmektedir. Diş estetiğinde dişlerin renk, şekil, yüzey özellikleri birbirleriyle ve yüzle orantı ve simetrisi, diş etinin durumu önem taşır.

BAZI ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI


BONDİNG TEDAVİSİ


Beyaz diş dolgusu, estetik diş dolgusu, lazerli dolgu olarak da bilinir. İlk başlarda fiziksel özellikleri yetersiz olduğu için sadece ön diş dolgusu olarak kullanılmaktaydı. Adhesive sistemlerdeki gelişmeler ve arttırılan optik ve fiziksel özellikleri sayesinde artık hem ön dişlerde daha estetik diş dolgusu yapılabilmesi hem de arka dişlerde de kullanılması mümkündür ve yaygınlaşmıştır. Bonding ve beyaz diş dolgusu belirli dalga boyundaki mavi halojen veya led ışıkla sertleşmektedir. Avantajları; Bonding tedavisinde en önemli avantajlar daha az diş dokusunun aşındırılması, küçük alanlara uygulanabilmesi, kısa sürede uygulanabilmesi ve maliyetinin daha ucuz olmasıdır. Dezavantajları ise her ne kadar beyaz diş dolgusu nun fiziksel özellikleri geliştirilmiş olsa da diş dokusu veya porselen diş kadar sağlam değildir ve uzun dönemde renkleşme olabileceğinden tekrarlanması gerekebilir. Estetik diş dolgusunun daha uzun ömürlü olması ve renkleşmemesi için dişlerin düzenli fırçalanması tavsiye edilir.

KURON VE KÖPRÜ DİŞ PROTEZLERİ


  1. Metal-Porselen kuron köprü protezleri: Porselen kaplama diş olarak bilinir. Metal altyapı üzerine porselen diş işlenmesi ile elde edilir.

  2. Zirkonyum Diş: Zirkonyum kaplama veya zirkon diş olarak bilinir. Metal üzeri porselen kuron köprü protezleri yerlerini artık zirkonyum altyapılı porselen protezlere bırakmaktadır. Zirkonyum nedir: Zirkonyum beyaz renkte, ışığı geçirebilen ve korozyona uğramayan bir metaldir.

  3. Tam seramik kuronlar ve Porselen lamina lar: Porselen (yaprak) laminalar ön dişlerde ve genellikle dişlerde aralıklar, şekil bozuklukları, diş minesindeki bozukluklar ve beyazlatma ile düzeltilemeyecek bazı renkleşmelerin düzeltilmesinde uygulanan çok ince işlenebilen tam seramik restorasyonlardır. Tam seramik kuronlar da porselen lamina ile benzer durumlarda uygulanan, dişin daha fazla aşındırılarak porselen kaplama şeklinde tatbik edilen metal altyapısı olmayan bir porselen diştir.

  4. İnlay-onlay: Ağızdan ölçü alınarak diş labaratuvarında hazırlanarak diş hekimi tarafından klinik ortamında dişe yapıştırılan kompozit veya porselen dolgulardır.

Dişe uygulanan beyazlatıcı jel vasıtasıyla dişin renk tonunun beyazlamasını sağlayan bir estetik diş hekimliği işlemidir.

Tel tedavisi olarak bilinen, diş diziliş bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan tedavidir.

Diş implantı diş eksikliğini tedavi etmek için çene içerisine yerleştirilen bir nevi yapay köktür. İmplant diş sayesinde eksik dişin olduğu kısımda komşu dişlere herhangi bir müdahale olmadan diş eksikliği giderilebilmektedir.