WHATSAPP İLETİŞİM

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ


Diş hekimliğinin ağız, çene ve yüz bölgesindeki yumuşak ve sert dokuların medikal ve cerrahi tedavilerini gerçekleştiren bir uzmanlık dalıdır. Ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı diş hekimi çene cerrahı olarak bilinir.

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ HANGİ SORUNLAR İLE İLGİLENİR ?


  1. Gömük dişlerin çekimi, komplikasyonlu veya sürmüş dişlerin normal çekimi.

  2. Her türlü ağız diş ve çene enfeksiyonlarının medikal ve cerrahi tedavisi.

  3. Ağızda belirti veren sistemik hastalıkların ön tanısı.

  4. Apikal rezeksiyon gibi diş ve etrafındaki kemik dokusu cerrahisi

  5. Fenektomi, frenoplasti gibi yumuşak doku cerahisi

  6. İmplant cerrahisi

  7. İmplant ve beraberindeki sinüs lifting (sinüs kaldırma), greft (kemik tozu veya otojen greft) işlemleri

  8. Protez öncesi düzensiz kemik çıkıntılarının düzeltilmesi.(Alveoloplasti)

  9. Çenelerdeki kist ve tümoral oluşumların tedavisi.

  10. Çene yüz bölgesindeki kırıkların tedavisi.

  11. Temporomandibular eklem (çene eklemi) rahatsızlıklarının cerrahi ve cerrahi olmayan tedavisi

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER


Diş çekimi sonrası ağzınızı çalkalamayınız ve sürekli tükürmeyiniz. Bu durum pıhtı oluşumunu bozarak hem kanamanın durmasını engeller hem de çekim yerinin iyileşmesini geciktirir.

Ağzınızdaki tamponu yarım saat kadar baskı yapacak şekilde ısırdıktan sonra atınız ve yerine yeni tampon yada pamuk benzeri başka şeyler koymayınız.

Diş çekimi yapılan gün sızıntıntı şeklinde kanama olması normal bir durumdur. Tükürmedikçe problem oluşturmaz. Eğer çok kanamanız varsa hekiminize başvurunuz. Diş çekimi sonrası özellikle uyuşma geçtiği zaman değişen şiddette ağrı olması normaldir. Uyuşmanın geçmesine yakın ağrı kesici kullanabilirsiniz fakat Aspirin kullanmayınız. Diğer ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Uyuşma geçinceye kadar birşey yemeyiniz ve çekim yapılan gün çok sıcak veya çok soğuk şeyler yiyip içmeyiniz. Dişlerin etrafında çene kemiği mevcuttur ve diş çekildikten sonra bu kemik ortaya çıkabilir. Hastalar bazen bunun diş kökü olduğunu düşünebilmektedir. Çekim yeriyle kesinlikle oynamayınız, birşey sokmayınız ve bunu çıkarmaya çalışmayınız. bir süre sonra üzeri kapanacaktır.

Eğer zor bir diş çekimi yada cerrahi diş çekimi olduysa şişlik olabilir. Bunu azaltmak için işlem sonrası en kısa sürede buz uygulamasına başlayıp 6-8 saat kadar devam edebilirsiniz. Buz uygulamasını buzu 5dk uygulayıp 5 dk ara verecek şekilde tatbik edin ve buzu direk cilde temas edecek şekilde değil, bir bez veya havlu üzerinden uygulayabilirsiniz. Eğer dikiş atıldıysa ortalama 7-10 gün sonrasında dikişler alınmaktadır. hekiminiz gerekli bilgileri verecektir.

Diş çekimi sonrası ertesi gün ağız bakımına başlayabilirsiniz. Çekim yapılan yer haricinde diğer yerleri fırçalayabilirsiniz. Çekim bölgesini de temiz tutunuz ve yiyecek birikmemesine özen gösteriniz.